Pelgrims Thomas en Renée

Pelgrims Thomas en Renée
Klik op de foto en ga ook naar onze website!!

vrijdag 3 augustus 2012

Dag 8 Terug naar de "Multisleur"Dag 8 Terug naar de “Multisleur”


Na gisteren nog te hebben genoten van de sfeer in Santiago de Compostela is het vandaag vertrekdag.
We gaan kijken om op een of andere manier weer in Portugal kunnen komen.
Dat blijkt als we op het treinstation van Santiago zijn nog niet zo eenvoudig.
De treinen lopen niet zo frequent als dat we dachten en daarbij is het ook nog weekend.
Op het station staan al fikse rijen voor het loket. We zijn echt niet de enige Peregrino’s die willen vertrekken.
Als we aan de beurt zijn vragen we hoe wij het beste kunnen reizen.
De man achter het loket begint te fronsen met zijn wenkbrauwen als we hem vertellen dat wij naar Valenca do Minho in Portugal willen.
Het beste kunt u naar Vigo en daar moet u het nog maar eens vragen.
Goed, we kopen twee kaartjes, maar de trein die kant uit vertrekt pas over een goed uur. Dus dan maar aan de koffie.
Na een uur gaan we richting Vigo. De reistijd zal ongeveer anderhalf uur zijn.
Als we aankomen op het station gaan we eerst maar weer eens naar een balie.
De juffrouw achter de balie kijkt heel zuur  als wij haar de vraag stellen hoe we in Valanca do Minho kunnen komen. Als ze hoort dat we dat vandaag graag nog willen doen kijkt ze zo mogelijk nog zuurder. Vanavond om half 8 is de eerste mogelijkheid maar het is nu pas 12 uur! Dat wordt pas echt afzien.
Dit is nog eens wat anders als een beetje wandelen op de camino!!
Geschrokken vragen wij of er nog andere mogelijkheden zijn eventueel met een bus.
Dat kan ik niet zeggen zegt ze. Het busstation is hier 4 km. vandaan dan moet u een taxi nemen. En dat doen we dus taxi geregeld en op pad.
Aangekomen bij het busstation gaan we eerst maar weer eens naar de infobalie.
Hier zit een man die ons aankijkt als we de vraag stellen of er een bus naar Valenca do Minho gaat. “Ja, vanavond om 7 uur, maar u kunt wel met de bus naar Tui en die vertrekt over 10 minuten”.
Het is een mega busstation en nu moeten we rennen met de rugzakken op om deze bus nog te halen.
De bus staat er gelukkig nog en nadat de bagage onderin de bus is gedumpt en de kaartjes zijn aangeschaft gaan we op pad. Het is in ieder geval weer wat meer in de richting van onze Multisleur.
Met ons is ook een echtpaar met een kind ingestapt en zij nemen plaats in het midden van de bus. Na enkele kilometers komen ze naar voren en nemen naast ons plaats aan de linkerkant.
De vader is in het bezit van een familiezak chips die hij werkelijk in record tijd in zijn eentje soldaat maakt. Het smakkende geluid vult zo ongeveer de hele bus.
Bij iedere stop van de bus gedraagt de man zich zeer neurotisch als het luik waar de bagage ligt opengaat. Hij is kennelijk bang dat passagiers die uitstappen zijn koffers meenemen en hij drukt zijn hoofd zo ongeveer door de zijruit.
Na 35 minuten stappen we uit in Tui en gaan we eerst maar eens lunchen.
Daarna lopen we naar het VVV kantoor en vragen we hoe we naar Valenca do Minho kunnen komen. Dat is simpel, horen we, je gaat met een taxi en die staan in het zijstraatje vlakbij het VVV kantoor.
En ja hoor de taxi staat er en we kunnen weer verder naar het treinstation van Valenca do Minho.
Het is niet ver maar je moet via de stalenbrug die de linker en rechter oever van Spanje en Portugal verbindt. De brug is niet zo heel breed en wordt met stoplichten geregeld.
Natuurlijk treffen wij het dat een onverlaat het toch in zijn hoofd haalt aan de andere kant door het rode stoplicht te rijden. Dan kom je neus aan neus te staan en gaat er niets meer. Uiteindelijk komt het toch goed en worden we keurig afgezet bij het treinstation in Valenca do Minho.
En weer is de vraag bij het loket:” Hoe laat gaat er een trein naar Vila Nova de Cerveira?”. Dat is om 19.30 uur en het is nu pas tegen tweeën.
Gea van de camping had bij ons vertrek gezegd dat ze ons ook wel wilde ophalen in Valenca do Minho of in Vila Nova de Cerveira.
Dus bellen we Gea. We zijn in Valenca do Minho en er gaat geen trein voor vanavond half 8 vanavond, schikt het je om ons op te pikken.
Dat moet ik even overleggen want het is op dit moment nogal druk dus kunnen we eigenlijk niet weg zegt ze maar we gaan het proberen. Staan er geen taxi’s vraagt ze.
Maar die zijn op dat moment niet voorhanden.
Na 20 minuten komt er toch een taxi en hij wil ons wel brengen.
Ik bel snel Gea en zeg dat het al geregeld is en dat we onderweg zijn.
Maar dan komt het: de taxichauffeur kent het adres van de camping niet en belt met de centrale. Die geven ongeveer de goede richting aan, maar we hebben al snel in de gaten dat het niet helemaal safe is.
De chauffeur vraagt ons nogmaals het adres van de camping en belt met Gea die hem ook uitlegt hoe je er moet komen We rijden weer een stukje en dan komt er van de andere kant een collega taxichauffeur en er wordt weer stevig onderhandeld waar het adres nu precies is. Ook nu wordt de taxicentrale weer ingeschakeld.
Na tien minuten zijn ze er uit. Nog een km. of 3 de berg op en we staan weer oog in oog met de “Multisleur”


 Peregrino zijn is zwaar maar een stukje van 140 km. met trein,taxi,bus taxi,taxi is nog veel zwaarder !! 

                    Voor foto en video klik op de link hier onder!!

         http://www.youtube.com/watch?v=xezh94pFYDw

                 Langs pelgrims steden en wegen de link hier onder
           
          http://www.youtube.com/watch?v=kfcVcOBPjX8

Beste volgers, vrienden en bekenden,

Al onze boeken zijn nu online bij www.mijnbestseller.nl  gepubliceerd! 
Na veel uren van zwoegen achter mijn PC, de nodige - tijdelijke - writers blocks en wat 'geniale ingevingen' zijn ze nu eindelijk klaar en wij zijn er ontzettend trots op.

Hieronder staat een korte omschrijving van onze boeken:
Als kleine jongen mocht ik helpen met het bouwen van mijn vaders eigen caravan. Nadat het project klaar was togen wij ieder weekend, als het weer dat toeliet, er op uit.
Vanaf dat moment heeft het kampeervirus mij besmet en ben ik nog steeds niet genezen. Nu 55 jaar verder zijn we nog steeds zeer actief bezig met het bedenken van allerlei reizen en nieuwe vormen van kamperen.
Het resultaat kun je lezen in de reisverslagen in deze boeken.
We hebben Europa verdeeld in twee delen. Zuidoost Europa (Griekenland, Turkije, Albanië, Kroatië) en Zuidwest Europa ( Portugal, Spanje en Frankrijk.)
Marokko in Noord Afrika met een trekking in de Hoge Atlas.
We zijn te voet  met rugzak, met een daktent, en niet te vergeten ons eigen ontwerp de "Multisleur" door 16 landen op (stroop)tocht geweest. Waardevolle ontmoetingen met verschillende culturen. Verhalen met een knipoog.
Veel leesplezier.

                                     
Met vriendelijke groet, Thomas & Renée Schoots.

      

1 opmerking:

  1. wat een belevenis weer wat een verhalen zo top en mega trots op jullie dat jullie dit maar weer gedaan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen